Innan behandlingsstart

Det är en del som ska hinnas med innan man påbörjar cytostatikabehandling. Först och främst ska man vänta på svar från patologen(biopsi av tumören) som gav en exakt diagnos på vad man har drabbats av. Jag fick diagnosen primärt mediastinalt diffust b-cellslymfom med en stor tumör i mediastinum samt cancer i några lymfkörtlar. Innan behandlingen började fick jag först gå till tandläkaren och kolla igenom alla mina tänder samt laga minsta lilla hål samt dra ut två visdomständer pga infektionsrisken. Jag fick även gå till reproduktionsmedicin och göra en hormonbehandling för att skörda ägg ifall jag skulle bli steril i framtiden, hela den behandlingen var en pärs. Fick ta sprutor varje dag, göra massa obehagliga ultraljud och blev då såklart sjukt hormonell till råga på allt. Som om det inte räckte med att vara ledsen över att man är sjuk.

När äggen hade växt till sig så var det dags för skörd. Hela det ingreppet tog någon timme och man blev väl smärtlindrad, jag upplevde det inte som något jobbigt och hade inte ont. Man fick ut 19 ägg som sedan skulle kontrolleras om de var “livsdugliga” och jag fick sedan hem ett brev att hela 17 stycken var livsdugliga vilket känns toppen! (Mamma hoppas på tvillingar i framtiden)

Jag fick även en subcutan venport inopererad där jag skulle få cellgifterna. Tydligen bör/måste? man ge den cellgiftsbehandlingen jag får i ett centralt blodkärl.

Efter detta skulle jag få träffa en specialist som gick igenom min behandling med mig samt skrev ut recept på alla mediciner jag skulle få ta hemma mellan kurerna. Jag får något som kallas R-choep som är en blandning mellan olika cytostatika och antikroppar. Jag får mina behandlingar varannan torsdag i 6 omgångar. Just nu i skrivande stund har jag gjort 3 omgångar, tappat allt mitt hår, fått kortisonsvullnad i hela ansiktet och gjorde i måndags en röntgen för att se om behandlingen gjort sitt. På tisdag ska jag träffa min specialist och se om man behöver komplettera min behandling eller om 3 behandlingar till räcker.

Jag hoppas innerligt att det räcker med 3 behandlingar till, jag mår verkligen otroligt dåligt av min behandling, är otroligt trött, har en värk i hela kroppen och orkar knappt någonting. Allt känns så handikappande jämfört med innan. Cancern tar verkligen ifrån en mycket, givetvis är det olika för alla men för mig har den tagit allt och jag längtar till hösten då jag äntligen kan få säga att jag har kickat cancerns röv!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *