Utredning

Beskedet om cancern som jag fick från vårdcentralen upplever jag nu i efterhand som en slags befrielse. Jag hade haft mina symtom så pass länge, det värsta var nog febern och de nattliga svettningarna. Nu kändes det som att jag kunde “låta” mig själv vara sjuk på riktigt. Tidigare hade jag försökt intala mig själv om att det var inbillningar eller något psykologiskt bakom alla symtom, men det var ju faktiskt något inom mig som gjorde mig riktigt sjuk.

Nu väntade en ovisshet där man väntade på kallelser och undersökningar, en väntan som verkligen tärde på mig.

5 dagar efter beskedet på vårdcentralen insjuknade jag i hög feber, en feber som knappt gick ned på alvedon. Jag gick hemma och försökte hålla ut i 2 dagar, bokade en tid på vårdcentralen på morgonen, men minns hur jag låg i sängen med en konstig smärta i varenda cell, febern låg på ca 41 grader trots alvedon och jag mådde fruktansvärt illa vilket resulterade i att jag inte fick i mig någon vätska för att kompensera för febern. Efter lite övertalande av mamma åkte vi till akuten, mitt gamla jobb. Först tyckte jag att det var jobbigt att tillhöra mitt gamla sjukhus i samband med alla undersökningar och behandlingar men nu i efterhand är jag glad för det.

Jag fick snabb hjälp av mina gamla kollegor på akuten, fick snabbt träffa läkare som tog prover, proverna såg initialt bra ut men med tanke på hur dåligt jag mådde så blev jag inlagd för vidare utredning. Proverna blev sedan allt sämre och man misstänkte lunginflammation och jag blev insatt på antibiotika. Att bli inlagd var skönt, jag mådde så dåligt och man kom äntligen igång med alla utredningar och undersökningar. Under de 10 dagar jag var inlagd gjorde man en datortomografi, en ultraljudsledd biopsi av min tumör i mediastinum, en PET/CT, benmärgsprov, blodprover, bokade in mig till fertilitetsklinik, inoperation av venport samt till tandläkaren.

Det finns mycket man inte tänker på när man får cancer, vilket jag är glad att man fått hjälp med innan påbörjad behandling. Mer om detta i nästa inlägg.

image

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *