Förtroende

Jag har länge sökt vård för mina besvär, började någon gång 2014. Första gången jag sökte gjordes ett ultraljud där ultraljudsläkaren såg bekymrad ut då jag hade ca ett dussin förstorade lymfkörtlar innanför mitt nyckelben. Men min läkare var inte bekymrad utan trodde de skulle försvinna av sig själv. Fick iallafall tjata mig till ett cellprov och en röntgen vilket gjordes, en datortomografi där man såg mina förstorade lymfkörtlar och en finnålspunktion där inget avvikande hittades. Min läkare sa att svullnade skulle gå ned men det kunde ta upp emot 6 månader. Efter att alla månader gått så sökte jag igen då jag hade domningar i armen och orkade inte med trycket innanför nyckelbenet. Då träffade jag en läkare som sa att “svullnaden” var en fettknöl och att jag behövde gå ned i vikt trots att jag poängterade mitt röntgensvar och mitt ultraljud där man ser klart förstorade lymfkörtlar upp emot 2 cm. Förtvivlad och ledsen gick jag ifrån det meningslösa läkarsamtalet. Sökte iallafall igen sen några månader senare och då blev jag ombedd att söka sjukgymnast som jag valde att ge ett försök, efter ca 6-7 besök hos sjukgymnast och 2 hos en kiropraktor med absolut noll resultat.. Till och med sjukgymnasten sa att det måste bero på lymfkörtlarna.. Jag tänkte prova läkaren igen då jag nu provat det jag kan utan någon förbättring.. Sökte hos läkaren som remitterade mig till en ortoped som skulle undersöka mina domningar i armen, blev en operation i armbågen då en nerv låg i kläm. Men fortfarande var det inte bättre. Så jag valde att ge upp att söka för dessa symtom då jag inte fick något gehör. Fick väll helt enkelt leva med skiten. Även om jag poängterade svullnaden innanför nyckelbenet, febern, nattliga svettningar osv så negligerades det totalt. Något år senare efter att ha gått med hosta i något år så sökte jag vård igen på vårdcentralen för min långvariga hosta och fick då antibiotika utskrivet som inte hjälpte ett sk*t.. Själv hade jag hoppats på en lungröntgen.. Ungefär här tappade jag förtroendet för min vårdcentral.

Med en plötslig försämring i januari 2017. Hade haft lätt förhöjd temp sedan en längre runt 37,5-38 grader och svettningar nattetid. Nu i januari steg min temp till 38,3-39,5 samt frossa, ffa kvällstid, nattliga svettningar där lakanen var dränkta i svett och håret dyblött, djup och kraftig hosta som bara blev värre, svullnad vid nyckelbenet som ökade, mitt carotiskärl på halsen var utbuktande och helt stasat. Dessutom var det nytillkomna sväljningssvårigheter, varje gång jag åt så fastnade maten halvvägs ned i halsen vilket var otroligt obehagligt. Jag blev extremt andfådd vid minsta rörelse, jag sov extrema mängder upp emot 11-13 timmar, när jag gick av mina nattpass och skulle ställa om sov jag ca 19-20 timmar och kände mig fortfarande trött. Dessa symtom fanns där dygnet runt hela tiden. Då jag vid detta tillfälle jobbade natt som sjuksköterska på en akutmottagning så trodde jag själv att det var mitt tunga jobb som gjorde att jag hade dessa symtom relaterat till stress, någon ihållande influensa kanske? Ångest? Utmattningssyndrom osv. Jag provade alla möjliga inhalationer på jobbet mot min hosta och min andfåddhet men verkligen inget hjälpte. Jag hade sökt så många gånger för liknande besvär och inte blivit tagen på allvar, troligtvis för att jag är ung. Innerst inne trodde jag själv att jag hade Lymfom. Jag bestämde mig för att söka vårdcentralen en sista gång, nu hade jag kött på benen då jag själv är sjuksköterska och skulle använda min kompetens! och om de trodde jag inte var sjuk så skulle jag söka psykiatrisk vård för jag orkade verkligen inte med att må som jag gjorde…

Sökte iallafall och fick träffa en doktor som tog allt jag sa på allvar så vi tog prover och så skulle jag bli röntgad. Det kändes iallafall tryggt att göra en koll iallafall. För sväljningssvårigheterna var verkligen betungande. Och röntgensvaret finns ju redan beskrivet i tidigare inlägg.

denna fantastiska bild skickade min vän till mig som bor på Hawaii, jag har själv bott på Hawaii i lite över 2 år. 🙂

image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *